Збор.ИГРА.Простор

Лингвистички подготвена, разиграна јазична промоција за основци

Што?

Wort.SPIEL.Raum е насочена јазична поддршка за деца од основно училиште чиј мајчин јазик не е германски. Наставата се заснова на педагошко-јазичен концепт кој се спроведува на разигран начин. Децата развиваат радост во учењето и користењето на германскиот јазик.

Курсевите за јазична поддршка се одржуваат директно во основните училишта во Грац од 2012 година и се бесплатни за децата.

Како?

Пристапот за учење базиран на игра под лингвистичко влијание создава успешно искуство за учење, без оглед на возраста на децата. Ние веруваме дека секое дете има огромен потенцијал за развој и дека контактот со алтернативните форми на учење може да ја разбуди радоста на учењето.

Проектот не се фокусира само на изучувањето на германскиот јазик, туку и на самото учење. Ја зголемува радоста на учењето и со тоа ги подобрува јазичните вештини и академските перформанси.

Кога и каде?

Курсевите се одржуваат директно во основните училишта кои учествуваат во Грац. Курсевите се нудат во текот на целата година и се нудат во текот на училишните години.

Понудата е организирана директно со училиштата учесници.

ФАДИ е поинаку!

На 23 курсеви Word.SPIEL.Room , 276 студенти со голема радост и посветеност работеа на проектот за книги „Фади е различен“ и самите дизајнираа книга. Како дел од проектот, приказната беше развиена на разигран начин со музика, движење и театарско-педагошки елементи, а беа поттикнати и фокусните точки на пишување, слушање и зборување.

Овој проект е кофинансиран од Федералната канцеларија и Градот Грац – Одделот за образование и интеграција.